Voortgang ontwikkeling duurzaam projectmanagement

Af en toe een ‘Eureka’ moment is lekker. Het helpt je de dag door en houdt je scherp. Het betekent dat je leert en dus dat je iets geriskeerd hebt. En riskeren houdt ons letterlijk in leven.
Af en toe te vaak een ‘Eureka’ moment is te veel van het goede. Het maakt dat de dag niet ophoudt en vervaagt de focus. Gelukkig is er koffie.
Verduurzaming is één van de snelstgroeiende thema’s in ons leven en het duurt niet lang meer voordat het niet meer uit ons leven is weg te denken. Dit beperkt zich niet alleen tot spaarlampen en zonnepanelen, maar begint langzaam maar zeker door te dringen tot alle lagen van bevolking en organisaties. Met 30% jaarlijkse groei is dit een thema waar je gewoon op moet inzetten, anders mis je de boot; geen niche maar noodzaak!

De belangrijkste vraag in verduurzaming in en door projecten is wat te doen en waar te beginnen. Een eerste antwoord op deze vraag is reeds gevonden. Een antwoord wat recht doet aan de denkwijze van onze huidige samenleving en een haalbaar perspectief biedt om duurzaam te veranderen.

Graag nodig ik jullie uit om hierin mee te veranderen en op zoek te gaan naar de antwoorden op de vragen die gaan komen, want één ding is zeker: na de volgende stap komt weer een volgende stap, een volgende vraag en een volgend antwoord.

                                                             -~-
ONTWIKKELINGEN

-Business Plan
Februari stond geheel in het teken van het opstellen, ‘temperaturen’ en uitwerken van mijn Business Plan. In projecttermen een soort van haalbaarheidsstudie en\of Business Case. Een plan waar ik ondertussen blij van kan worden wanneer ik het vertel (en da’s volgens mij de bedoeling van een dergelijk plan). Omdat dit plan vrij omvangrijk is en wat betreft (uit-)werking nog maar net begonnen is, lijkt het met minder geschikt om te publiceren. Wat wel opportuun is, om het plan samen te vatten in een website. Dat heb ik dan ook de afgelopen weken gedaan.

-Website: www.projeffect.nl
Projeffect is een samenvoeging van de woorden project en effect. Het staat voor de kunst van projectmanagement en het effect van duurzaamheid. Het staat voor een nieuwe manier van denken over, kijken naar, maar vooral over werken mèt projecten. Nieuw betekent in dit geval overigens niet dat alles wat we kennen en kunnen overboord gegooid wordt. Projeffect gaat zich richten op ‘het op een duurzame manier projecten doen’. Dit houdt in dat dat wat er is gerespecteerd wordt en voor dat wat we (nog) niet kennen ruimte wordt gecreëerd om xPerimenteel te innoveren. De website heeft dezelfde status als het project ‘Projeffect’: In de fase-overgang van Initiatief en Initiatie (sorry voor het flauwe projectmanagementgrapje).

-Toolbox xP
xP betekent veel… heel veel. De website biedt toegang tot een toolbox met hulpmiddelen voor PPProjecten (x=3). Tools zijn aan de ene kant gericht op het integreren van de uitgangspunten van People, Planet, Profit in projectmanagementuitganspunten en aan de andere kant aan het verduurzamen (verbeteren) van onze methoden en technieken door hiermee te xPerimenten. Naast deze serieuze onderwerpen staat xP overigens vooral voor xPerience in de zin van ervaring opdoen door te ervaren. xP staat derhalve voor de wereld tussen Proces èn imProvisatie: de wereld van Projecten.

-Netwerken
Een duurzame economie werkt alleen maar door te netwerken. Een organisatie als Projeffect kan niet bestaan zonder partners en deelnemers. Waar duurzaamheid nu ‘iets van erbij’ lijkt te zijn, dient het ‘iets te worden van in onze genen’. Dat betekent dat daadwerkelijk partnerschap in organisaties ‘iets van deelnemen’ wordt. Projeffect hanteert de filosofie dat een bijdrage aan de bedrijfsstrategie door partners gewaardeerd moet worden met een deelname in de organisatie. Een bijdrage aan onze waardepropositie betekent immers dat er waarde wordt toegevoegd.

Verder in de Nieuwsbrief:
-Jouw netwerk levert wat op precies?
-Workshop ‘tussen impro en beheersing’
-Samenvatting BLOG-items

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen, of wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan op de nieuwsbrief: http://msmilde.nl/www/newsletter/
Het streven is deze maandelijks te laten verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>