7 redenen waarom Verduurzaming van ICT zou kunnen leren

Ik zit nu al twee weken met een omgekeerde writers-block. Dus niet dat ik niets op papier krijg; integendeel! Ik schrijf me letterlijk suf en heb de wereld aan ideeën, maar telkens wanneer ik denk dat ik iets te pakken heb ontploft het onderwerp me zo’n beetje in het gezicht en kan ik niet stoppen met schrijven. Het gevolg: 20+ pagina’s tekst die door diezelfde 20+ pagina’s hun doel (gelezen worden) voorbij streven.  Verduurzaming is namelijk een onderwerp waarin zo ontzettend veel te ontdekken is, dat er altijd wel iets is wat nog extra verduidelijking nodig heeft. En aangezien ik graag een compleet beeld (een rond verhaal) wil creëren een soort van onmogelijke taak.

Dit deed me denken aan de tijd dat ik mijn carrière begon. Vers afgestudeerd van een opleiding Overheidsmanagement ben ik een werkveld ingedoken waarin ik alleen erg veel interesse had, maar waarvan ik maar o zo weinig af wist. Niet gehinderd door enige kennis en kunde heb ik me laten omscholen en ben zo mijn loopbaan begonnen in de ICT. Nu, bijna 15 jaar verder, sta ik eigenlijk op hetzelfde punt en begin ik een aantal parallellen te zien. Gelukkig wel, want ik kan nu mijn opgedane ervaring en kennis inzetten om hier een weg in te vinden.

Geen artikel dus. Dan maar een lijstje? Tsja, ik ben helemaal niet zo van de lijstjes, maar misschien, heel misschien dwingt het me mijn gedachten op een andere manier te ordenen en de onderwerpen iets beter af te bakenen. Vandaar: 7 redenen waarom het me zo lang duurt om een blog te schrijven.

<edit> zo na het schrijven van dit stuk ben ik erachter gekomen dat dit toch weer een artikel geworden is. Een artikel bestaande uit 7 blogs :-) Vandaag deel 1 van 7  </edit>

1. Nieuwe Business modellen: successen uit het verleven bieden geen enkele garantie voor de toekomst

ICT heeft het mogelijk gemaakt dat er nieuwe Business Modellen gecreëerd werden en dat onze economieën zich op een andere manier zijn gaan organiseren. Deze ontwikkeling gaat nog steeds door en heeft op zichzelf al een grote impact op het duurzaamheidsdenken.

Duurzaamheidsdenken biedt op haar beurt ook nieuwe mogelijkheden tot nieuwe business modellen. Deze week las ik op LinkedIn een interessant stuk over 20 nieuwe duurzame Business Modellen. Het stuk biedt een eerste aanzet tot het beschrijven van een nieuwe manier van zakendoen, met duurzaamheid als driver. Dat betekent dat er in de toekomst nog plenty mogelijkheden zijn die nu nog niet ontdekt zijn.

Nieuwe Business Modellen betekent ‘New Business’. Het vervelende aan nieuwe business is echter dat het nieuw is, anders was het wel Business As Usual. Dat is vervelend, omdat wanneer iets nieuw is er dus nog geen echt precedent geschapen is en dus nog geen informatie beschikbaar is over hoe je iets moet doen. Nieuwe Business heeft dus niet als kenmerk dat er een zwaar onderbouwde Business Case onder ligt (want die moet je kunnen bewijzen), maar meer gedreven wordt door een gedeeld geloof (shared values). Dit is dan ook zeg maar het verzamelpunt van de zevensprong van deze blogserie. En als ik eerlijk ben vind ik dat als projectmanager goed nieuws.

Verduurzaming betekent dat we andere business modellen moeten gaan gebruiken. Daar hebben we geen keuze in, anders  eindigen we als de buurtsuper: overbodig en failliet. Het nog niet weten hoe we het moeten doen biedt het broodnodige besef dat niet alles maakbaar is en dat we ons op een andere manier moeten gaan organiseren. Of zoals Eddie Obeng zegt: ‘you’re sitting at a desk at the headquarters of a global organization if you’re connected to the internet’. We weten al heel veel en wat we nog niet weten is NU te vinden via Google. En tegelijkertijd weten we nog zo ontzettend weinig van wat de toekomst gaat brengen dat al deze informatie (en dus al onze waarheden) in de huidige vorm wellicht volstrekt overbodig is. In deze toekomst wordt succes niet gemaakt door dat wat we in het verleden op welke manier gedaan hebben, maar op welke wijze we de kennis uit het verleden kunnen toepassen (en wellicht tweaken) voor toepassing in deze toekomst. En precies dat maakt het besef  van onzekerheid wat ik hierboven omschreef zo belangrijk.

~

Editorial:

Dit stuk is niet bedoeld als uitputtende bron, maar meer als startpunt van een discussie (als discussiestuk dus). Het is bij lange na niet compleet en bevat als startpunt vooral een mening (een visie) op de wereld. Aangezien het een startpunt is, is deze mening volop in ontwikkeling en is derhalve aan verandering onderhevig. Ik nodig u derhalve uit om deel te nemen aan deze discussie door bij te dragen aan de ontwikkeling van dit het gedachtengoed en werkveld van duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>